Kierroslukumittari....

Avatar
Kaljee
100
100
Viestit: 141
Liittynyt: 04.08.2022 18:23
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Kierroslukumittari....

Viesti Kirjoittaja Kaljee »

Jatkan vanhaa aihetta kun täytyy tulla kiittämään ja kehumaan!

Kokeilin hyllystä löytynyttä vanhaa autoon tarkoitettua kierroslukumittaria lättäpäähän, mutta sehän näytti mitä sattui tämmöisessä papattimessa kaksoiskipinäpuolan kanssa. Uskilan laittama linkki johti vielä suoraan kokeilukelpoisen kapineen jäljille. Vaimo haki perjaina isolta kirkolta tuollaisen kun sattui sopivasti kulkemaan siellä suunnalla.

Mittari paketista ulos, johto kääritään tulpanjohdon/hatun ympärille muutaman kierroksen verran ja toinen pää pujotetaan mittarin kulmaan. Mittari nippusiteella kiinni "nopean testauksen" ajaksi ja pyörä käymään. Ja toimii todellakin noin helposti, asennus kestää päätä raapienkin vain muutaman minuutin. Nyt on ajaessa jotain dataa kun ei tuo nopeusmittarikaan ole toiminnassa tällä hetkellä. Kyytiläinen katsoi puhelimen navigaattorista 80 nopeuden, ja minä kierroslukumittarista lukeman 3250 rpm/min. Näkyy olevan taulukosta juurikin miliisiperän välitykset. Takapyöränä Heidenau K37.

Leppoisin ja sujuvin matkavauhti kyytiläisen kanssa tuntuu tuota mittaria seuraten olevan jotain 75-78 luokkaa. Tuosta jos haluaa nopeampaa matkantekoa täytyy kaasukahvaa vääntää melko paljon enemmän, ilman että nopeus kummoisasti siitä kasvaa. "Miksi tämä hyytyy ylämäkeen vaikka vääntää kaasun pohjaan" :lol:

Millä kierrosalueella tuota sivuventtiilikonetta olisi sopiva käyttää? Yläraja lienee 4000 paikkeilla, mutta onko pientä mutkatietä pintakaasulla kolmosvaihteella kurvaillen 2000 liian vähän :think: Toimiiko roiskevoitelu? Näköjään tieto lisää tuskaa, ennen sai ajella perstuntuman mukaan :mrgreen:


Kiekkamittari.jpg
Kiekkamittari.jpg (384.27 KiB) Katsottu 198 kertaa
K-750 kulkee, MT10-36 kolisee...
Avatar
Uskila
4000
4000
Viestit: 8061
Liittynyt: 25.04.2005 22:04
Paikkakunta: Päijät-Häme oblast
Viesti:

Re: Kierroslukumittari....

Viesti Kirjoittaja Uskila »

:mrgreen: Terve

Niin ja onhan siinä myös käyntituntimittari samassa, ajokausikausi lähti käyntiin 1277,4 tuntia lukemalla...

Kuva

Ps toinen ehdoton mittari on Sigma, Uralin omassa mittarissa on noin 10% virhe ja näyttää pienempää lukemaa

;-)
IMZ M-72 -54 & Урал - ИМЗ.8.1037 Спортсмен 2WD -06
Video
Avatar
Justeeri
600
600
Viestit: 673
Liittynyt: 10.08.2018 17:27
Paikkakunta: Itä-Suomi

Re: Kierroslukumittari....

Viesti Kirjoittaja Justeeri »

Tästä on takuuvarmasti monenlaisia näkemyksiä ja epäilemättä monet näkemykset perustuvat tietoon (tyyliin kampiakseli poikki). Omat ajatukseni perustuvat soolona ajeluun, missä vaunun massa ei rasita moottoria. Miliisiperällä 80km/h on vaivaton ja passeli vauhti (siis soolona). Jos haluaa hurjastella niin rekankin voi ohittaa ja lyhyitä matkoja ajella jopa satasta, jolloin kierrokset ovat hilkun alle 4000. Kahdeksassa kympissä kierrokset on minulla n. 3090. Jos moottori ei tuota kestä niin silloin se on lähtökohtaisesti niin toivoton tapaus ettei se kestä mitään muutakaan.

Massan ja ilmanvastuksen vaikutus vaadittavaan tehoon taitaa olla logaritminen tai jotain sinne päin? Eli vaununkin kanssa 70 menee vaivattomasti, mutta 80 vaatii reilua kahvan kääntämistä ja moottori kuormittuu enemmän.

Tästä on tainnut olla joku vanha ketju täällä muistaakseni missä pohdittiin kumpi on vahingollisempaa, korkeat kierrokset vai moottorin suurempi kuormittaminen alemmilla kierroksilla. Ikävä kyllä en muista sen ketjun otsikkoa, ehkä joku muistaa?
Avatar
Kaljee
100
100
Viestit: 141
Liittynyt: 04.08.2022 18:23
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Kierroslukumittari....

Viesti Kirjoittaja Kaljee »

Yleiseltä alueelta löytyi selaamalla asiasta kertova viestiketju Hieman ajonopeuksista, jonka perusteella taidan puksutella miliisiperän kanssa rauhallisin mielin tuolla raskaan kaluston seassa. Jos eivät aivan rajoitinta vasten aja ylämäkiä ylös...

Uskilakin jo mainitsi että tuossa kiekkamittarissahan näkyy tosiaan ajetut tunnitkin, pääsen monttupyörämiesten kanssa samaan pöytäkeskusteluun eri osien kestoiästä :lol:

Hankin talvella paikallisesta marketista tuollaisen halvan "sigman", ajatus oli että näen sillä sitten ajonopeuden. Talvella, pimeällä, mutta jäi laittamatta... Kun siinä mittarissa ei ollut taustavaloa...
K-750 kulkee, MT10-36 kolisee...
Vastaa Viestiin